Przepis i sposób przygotowania na: Dojrzewający schab z pończochy
Leżakowanie mięsa w cukrze i soli, a potem suszenie to znany sposób na zrobienie domowej, mającej wyśmienity smak wędliny. Przepis dla cierpliwych, ale efekt jest wyśmienity. Taki długodojrzewający schab w pończosze pozostaje smaczny znacznie dłużej niż tradycyjna wędlina ze sklepu.
1. Schab dobrze myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Wkładamy go do wysokiej miski (mięso będzie puszczać dużo wody) i obtaczamy w cukrze. Miskę zaklejamy folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki.
2. Następnego dnia mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w soli. Ponownie zaklejamy folią i wkładamy na 24h do lodówki.
3. Trzeciego dnia schab myjemy, osuszamy i obtaczamy w ulubionych przyprawach. Miskę zaklejamy i wkładamy na 24-48h do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z miski i delikatnie umieszczamy w pończoszce. Robimy supeł i wieszamy wędlinę na 5 dni w suchym i przewiewnym miejscu (u mnie to karnisz blisko grzejnika). Gdy już się wystarczająco wyczekamy możemy się cieszyć domową, pyszną wędliną. Smacznego!
Wędlina może leżakować o wiele dłużej niż ta kupna ze sklepu.