Jeśli filety są zamrożone postawić je w dolnej części lodówki. Gdy nieco rozmarzną, porozdzielać na porcje, rozłożyć na talerzu, skropić równomiernie octem. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, każdy strąk pokroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski. Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z cebulą i papryką, posolić. Włożyć do rondla, dodać olej, podlać 3 łyżkami wrzącej wody. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Wymieszaj z rozkruszonym listkiem laurowym i 1 łyżką majeranku. Połowę warzyw wyjąć na talerz. Filety osuszyć, posypać lekko solą i sproszkowaną papryką. Ułożyć w rondlu na warstwie warzyw, przykryć odłożonymi warzywami. Rondel przykryć i dusić na małym ogniu, najlepiej na płytce ochronnej. Po 10 minutach dodać przecier pomidorowy. Dusić w dalszym ciągu jeszcze przez 15-20 minut. Gotową potrawę wyłożyć ostrożnie na półmisek. Posypać posiekaną nacią pietruszki. podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków pieczonych i z zieloną sałatą lub na zimno z pieczywem.