Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo- serowo- miętowy
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Żółtka ubić z octem z proszkiem do pieczenia i powoli dolewać do ubitych białek.
Następnie powoli dosypywać wymieszane razem mąki, cukier i mak.
Wylać ciasto na blaszkę której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni i piec przez około 45 min.
Po tym czasie wyciągnąć i poczekać aż wystygnie.
Przeciąć na pół.
Każdą połówkę posmarować ponczem zrobionym z ciepłej wody wymieszanej z cukrem, rumem i sokiem z cytryny.
Kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem. Wymieszać z masą serową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokruszone liski mięty. Łyżeczką na papierze do pieczenia zrobić z odrobiny czekolady trzy płaskie kleksy, włożyć do zamrażarki. Do reszty czekolady dodać mleko (najlepiej ciepłe), dobrze wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Następnie udekorować sztywnymi kleksami.