Sposób przygotowania

Z mleka,drożdży,łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn.Mąkę mieszamy z cukrami,dodajemy jajko,wlewamy rozczyn i olej i wyrabiamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Mak upróżyć na mleku,wystudzić,pomielić 2 razy. Margarynę utrzeć z pudrem cukerm i żółtkami,dodać pomielony mak,olejek,bakalie. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy,delikatnie wymieszać,wsypać mączkę ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko,smarujemy roztopionym masłem i nakładamy masę makową.Zwijamy roladę,układamy na blaszce i zostawiamy kolejne 30 minut.Przed pieczeniem smarujemy makowiec roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni.Po upieczeniu lukrujemy ciasto i posypujemy suszonymi morelami pokrojonymi w drobną kosteczkę.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !