Sposób przygotowania

Z mleka,drożdży,łyżki cukru i łyżki mąki robimy rozczyn.Mąkę mieszamy z cukrami,dodajemy jajko,wlewamy rozczyn i olej i wyrabiamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Mak upróżyć na mleku,wystudzić,pomielić 2 razy. Margarynę utrzeć z pudrem cukerm i żółtkami,dodać pomielony mak,olejek,bakalie. Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy,delikatnie wymieszać,wsypać mączkę ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko,smarujemy roztopionym masłem i nakładamy masę makową.Zwijamy roladę,układamy na blaszce i zostawiamy kolejne 30 minut.Przed pieczeniem smarujemy makowiec roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 50 minut w temp. 200 stopni.Po upieczeniu lukrujemy ciasto i posypujemy suszonymi morelami pokrojonymi w drobną kosteczkę.

Komentarze

  • 0
    2-kopiowanie-kopiowanie-kopiowanie-kopiowanie
    Opublikowano

    Gabi44

    Wygląda ładnie.Czy robi Ci się wolna przestrzeń między ciastem ,a makiem ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    elka72

    Zawsze smaruję roztopionym masłem ciasto przed nałożeniem maku,co zapobiega rozklejaniu się maku i ciasta.Z reguły to się sprawdza,czasami podczas krojenia odejdzie skórka.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    smakowite to ciacho
  • 2
    original
    Opublikowano

    eliza135

    ładnie wyszła i smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    super ciacho
  • 0
    1
    Opublikowano

    joanna30

    Pyszna rolada :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kasia35

    skorzystam z tego przepisu
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Piękny makowiec :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Olga_SK

    Zapisuję do ulubionych, bo na pewno wykorzystam przepis :)
  • 0
    2-kopiowanie-kopiowanie-kopiowanie-kopiowanie
    Opublikowano

    Gabi44

    Dziękuję za odpowiedź z poradą.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !