Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Pory oczyścić, umyć, sprawdzić, czy między listkami nie została ziemia. Pokroić w poprzek na krążki grubości ok. 1 cm, udusić w 2 łyżkach tłuszczu, posolić. Dusić pod przykryciem, podlewając rosołem i ewentualnie dodać kilka łyżek białego wina. Szynkę pokroić na małe płatki. Mleko ubić z jajkiem, posolić, dodać szczyptę pieprzu. Formę do zapiekania natłuścić, warstwami układać ziemniaki oprószone solą i pietruszką, pory i szynkę. Potrawę zalać sosem mlecznym i posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor. Podawać z sosami jako odrębne danie.

Komentarze

  • 9
    original
    Opublikowano

    plocia

    zapowiada się nieżle
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !