Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wielowarzywna
Kroki postępowania
1. Ziemniaki, pietruszkę, marchew ugotować w mundurkach w osobnych naczyniach. Ostudzić, a następnie obrać ze skórki. Jajka ugotować na twardo.
2. Pietruszkę, marchew, jabłko, ogórki, cebulę, jajka pokroić w drobną kostkę, jedynie ziemniaki w grubszą, aby nie zrobiła się z nich papka. Groszek odcedzić z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw.
3. Do pokrojonych warzyw dodać śmietanę, majonez i musztardę, zacząć mieszanie łyżką drewnianą od połączenia razem tych ostatnich (śmietana, majonez, musztarda), a następnie z posiekanymi składnikami.
4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki do schłodzenia i "przegryzienia" się składników (ok. 2h).