Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej
Ciasto:
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem oraz solą. Dodajemy masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz wodę i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ robione jest na mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.
Wierzchnia kratka:
Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem, siekamy za masłem. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.
Farsz:
Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki szatkujemy je na cieniutkie plasterki. Winogrona kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Łączymy z jabłkami, posypujemy cukrem waniliowym oraz bułką. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy 40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!