Przepis i sposób przygotowania na: Tort Fedora.
1.Masło ubić na puszystą masę.
Zagotować mleko z cukrem i kakao.
Na parze ubić żółtka, zalać gorącym mlekiem i ubijać 5min.wystudzić.
Masę dodawać stopniowo do masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać spirytus.
Roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3minuty.
Wstawić do lodówki, by masa stężała.
2.Zagotować kaszkę ze śmietanką, dodać cukier i migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić.
Dodać sok z cytryny i spirytus.
Na wafel o średnicy 22cm wyłożyć połowę masy migdałowej, na nią warstwę masy czekoladowej i znowu masę migdałową i resztę czekoladowej.
Można polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami.
Ciekawszym smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych wafli, lub wyciąć koło.
Po zjedzeniu kawałka tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.