Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec borówkowy
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołeczek w środku. Mleko zagotować.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru oraz łyżkę ciepłego mleka. Całość rozetrzeć i przelać do dołeczka zrobionego w mące. Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką, aby drożdże mogły zacząć pracować.
Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Ciepłe (ale nie gorące) dodać do rozczynu wraz z jajkiem i żółtkami, cukrem, szczyptą soli i aromatem. Wyrabiać ciasto aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt i nałożyć równomiernie borówki. Zwinąć w rulon i przenieść do wysmarowanej masłem tortownicy i posypanej bułką tartą (albo wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu można odwrócić do góry dnem i polać sporządzonym lukrem.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder wsypać do miski. Dodawać stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucierać lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody/soku, jeśli za rzadki odrobinę cukru pudru. Konsystencja lukru jest właściwa wtedy, gdy z łyżeczki spływa strumieniem.