Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do babki (u mnie tortownica z kominkiem) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Mąkę przesiać. Z jajek oddzielić żółtka od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru ubijając do momentu, aż wszystki się dokładnie rozpuści.
Kiedy piana jest sztywna i cukru nie czuć dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po trochu mąki cały czas miksując. Na końcu dodać majonez i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać cukier waniliowy, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, również wymieszać.
Do przygotowanej formy wylać najpierw część waniliową, a na nią dopiero kakaową (ja wylałam na środek formy).
Piec w 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !