Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do babki (u mnie tortownica z kominkiem) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Mąkę przesiać. Z jajek oddzielić żółtka od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru ubijając do momentu, aż wszystki się dokładnie rozpuści.
Kiedy piana jest sztywna i cukru nie czuć dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po trochu mąki cały czas miksując. Na końcu dodać majonez i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej dodać cukier waniliowy, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, również wymieszać.
Do przygotowanej formy wylać najpierw część waniliową, a na nią dopiero kakaową (ja wylałam na środek formy).
Piec w 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Czarnula87

    z majonezem??? jestem w szoku:)
  • 3
    mms_img486716289
    Opublikowano

    Krzysztof15

    takiej jeszcze nie jadłem
  • 3
    original
    Opublikowano

    kriko

    bardzo ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mysiunia

    nigdy nie robiłam tej babki :) ładnie wygląda :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    babeczka007

    smakowicie wygląda ale pewnie jeszcze lepiej smakuję
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyś

    Polecam, robi się szybciutko a majonezu w ogóle w cieście nie czuć.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyś

    Czarnula87 ja też nie dowierzałam i miło mnie ten majonez zaskoczył. :-)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A ja piekłam tę babkę kilka razy,domowniką smakowała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !