Liczy się dobry Smak

Sposób przygotowania

Pomidory najlepiej wybrać w takiej odmianie, która ma mało soku i pestek, a dużo mięsistego miąższu.
Umyć je w ciepłej wodzie, osączyć i rozłożyć na suchej ściereczce, aby przeschły - potem rozciąć wzdłuż na połowę (większe na podłużne ćwiartki) i ułożyć na płaskich blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia.
Każdego pomidorka delikatnie posypać malutką szczyptą soli oraz cukru, co zdecydowanie wzmocni i poprawi ich smak.
Wsunąć blaszki do piekarnika - najlepiej 2-3 warstwy na raz w równych odstępach, nastawić termostat na ok.40 stopni i włączyć termoobieg.
Drzwiczki piekarnika uchylić i zabezpieczyć przed zamknięciem wkładając w szczelinę drewnianą łyżkę lub jakiś klin.
Niedomknięte drzwiczki pozwolą uchodzić parze w trakcie suszenia pomidorów.
Ogrzewać przez 2-3 godziny dzienne, potem wyłączyć piekarnik i pozostawić do zupełnego ostygnięcia, po czym powtórzyć ogrzewanie przez kolejne 2-4 dni, aż do chwili, kiedy wysuszone pomidory pozostaną dość elastyczne, ale wyraźnie pozbędą się nadmiaru wilgoci.
W trakcie kurczenia można pomidory przekładać na wspólną blachę i ew. w międzyczasie wymienić papier.

Po ostygnięciu zapakować pomidory do słoiczków, przekładając je ząbkami czosnku oraz listkami bazylii (ew. innych ziół - można też dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego lub jałowca), a na koniec zalać całość ogrzanym olejem lub oliwą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    migotka28

    uwielbiam suszone pomidorki,sama nie robiłam ale kiedyś na pewno wypróbuję , takie domowe sa najlepsze
  • 1
    imgp6567-kopia
    Opublikowano

    Habibi

    najtrudniej się zdecydować na ten pierwszy raz ;) potem już jakoś leci ;) domowe są o tyle fajniejsze, że ma się frajdę, a dodatkowo wiem, że zdrowe, bo nie dodawałam żadnych konserwantów :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    dodi

    pyszne bo domowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mniam

    Moje się już wysuszyły:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bogusia19

    uwielbiam takie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Olga_SK

    Muszę wreszcie zrobić swoje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarina

    Mam pytanie ile przechowuje się takie pomidorki w słoiku? Nie trzeba ich zapasteryzować? Aby zrobić jeden słoik ile mniej więcej trzeba pomidorków średniej wielkości? Jakiej odmiany używasz? Przepraszam, że tyle pytań ale mam ochotę je zrobić , wyglądają fantastycznie
  • 1
    imgp6567-kopia
    Opublikowano

    Habibi

    - @Katarina M - nigdy nie robiłam w takich ilościach, aby wyszedł jeden słoiczek, więc tutaj nie pomogę... zresztą nie wiem, czy chciałabym tyle dni grzać piekarnik ;) Nie pasteryzuję - pomidory wysuszone i zalane ogrzanym olejem nie psują się, ale na wszelki wypadek w lodówce trzymam po otwarciu, te zamknięte trzymam na balkonie w ciemnej szafce. Sądzę, że jeśli zalejesz wrzącym olejem (ostrożnie!!) po sam brzeg słoika, zakręcisz i odstawisz dnem do góry, to nakrętka złapie, jak podczas pasteryzacji. Prawie zawsze suszę pomidory typu LIMA, są mięsiste i mają mało soku :) Te ze zdjęcia suszyłam mieszane - miałam rzymskie, śliwkowe, koktajlowe, także żółte, co widać w słoiczku :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarina

    Nie mam zamiaru robić jednego słoiczka ale chciałam mniej więcej wiedzieć ile muszę nazbierać np na 5 słoiczków ;) one się kurczą więc pewnie trzeba większą ilość. Dziś pozbieram i wieczorem zacznę suszenie. Dzięki za fajny pomysł i przepis na pomidorki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    takie domowe suszone pomidorki muszą być potem bardzo aromatyczne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !