Sposób przygotowania

1. Pokrojone w kawałki mięso, boczek i słoninę podsmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i smaż jeszcze chwilkę. Posól, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę majeranku i duś, dopóki mięso nie zmięknie. Bułkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie. Uduszone mięso ostudź i zmiel dwukrotnie z odciśniętą bułką. Dopraw pieprzem, solą i zmieloną gałką muszkatołową. Zmielone mięso ułóż w długich foremkach na plastrach wędzonego boczku i i wciśnij na przemian do środka morele i śliwki. Piecz około 80 minut w temperaturze 180 st. C.
2. Przygotuj galaretkę: zagotuj wodę. Na suchej, gorącej patelni podgrzej cukier i zrób karmel. Do wrzącej dodaj namoczoną żelatynę, porto, karmel i odrobinę soli. Wymieszaj i odstaw. Gdy galaretka stężeje, pokrój ja w kostkę. Wystudzony pasztet podawaj z borowikami, łyżką chrzanu oraz kostkami galaretki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !