Przepis i sposób przygotowania na: Tort makaronowy z kurczakiem
Tort:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kurczaka oczyszczamy i bardzo drobno! kroimy.
Posypujemy solą , pieprzem i papryką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Dodajemy mięso a za chwilę pokrojoną w drobniutką! kosteczkę paprykę.
Dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając.
W tym czasie bardzo drobniutko siekamy pieczarki.
Dodajemy do mięsa i papryki.
Zalewamy śmietaną.
Dusimy do momentu aż papryka zmięknie a cała śmietana się wygotuje.
Odstawiamy z ognia i dodajemy surowe jajko i garśc startego na tarce sera żółtego.
Dokładnie mieszamy.
Każdą rurkę makaronu kroimy na 2 części i nadziewamy przygotowanym farszem.
Układamy pionowo w lekko natłuszczonej tortownicy
( gęsto i ciasno , tak by rurki się sklejały ).
Sos:
Masło rozpuszczamy na patelni.
Dodajemy mąkę.
Dolewamy mleko i doprawiamy do smaku.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia , chwilę studzimy i dodajemy 1 żółtko i resztę startego sera.
Przygotowanym sosem polewamy gęsto makaron.
Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Sos serowy musi się ładnie roztopic.
Gotowe!