Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami
Ciasteczka zmielić blenderem na "piasek" i dodać roztopione masło,wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno formy do pieczenia(formć wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia)Wstawić do lodówki na około 30 min.
2)SER:
Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy do gładkosci,nie miksujemy długo,tylko do dokładnego połączenia się skąadników.Tak przygotowany ser wykładamy na ciasteczkowy spód,wyrównać.Sernik pieczemy w kąpieli wodnej(tzn.owinąć formę z sernikiem folią do żywności 2-3 razy i wstawić do większej formy ktorą do połowy wysokości wypełniamy gorącą wodą,tak przygotowany sernik wstawiamy do nagrzanego piekanika)
Pieczemy pierwsze 10 min w 180°C a następnie zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy aż cała powierzchnia sernika będzie ścięta,sprawdzamy delikatnie patyczkiem najlepiej na środku sernika.
Po upieczeniu zostawiamy sernik okolo 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drziczkami.
3)Jabłka:
Jabłka obrać,przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne a następnie każdą połówke przekrawamy jeszcze na 4 części.
Masło rozgrzewamy na dużej patelni i układamy jabłka,lekko posypujemy cukrem i cukrem waniliowym i chwilkę dusimy następnie przekładamy każde jabłko na drugą stronę i znów chwilkę dusimy(ja sprawdzałam czy są miękkie lekko nakluwając widelcem)Jeżeli nie zmieszczą nam się wszystkie jabłka na raz to dusimy je partiami.
Tak przygotowane jabłka układamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki na około 12 godzin do schłodzenia.