Przepis i sposób przygotowania na: Mini mazurki kajmakowe z bakaliami
Kroki postępowania
-Następnie dodać żółtka, śmietanę i połączyć ze składnikami , zagnieść ciasto.
-Owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć kółka nieco większe niż foremki.
-Foremki delikatnie nasmarować masłem i wypełnić przygotowanym ciastem, nakłuć je w kilku miejscach.
-Ciasto w foremce przykryć kółeczkiem papieru do pieczenia/lub folią/ i obciążyć suchym grochem lub fasolą.
- Piec ok.20 min. w temp.180 st.C, aż ciasto zacznie się złocić. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną.
-Przestudzone spody posmarować powidłem śliwkowym zmieszanym z suszonymi owocami namoczonymi wcześniej w rumie.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować / pamiętając o częstym mieszaniu/ ,aż masa zgęstnieje i stanie się brązowa /ponieważ masa lubi się przypalać proponuję rondelek wstawić do drugiego, większego, napełnionego wodą rondelka lub użyć płytki ochronnej/
-Masa jest gotowa , kiedy kropelka wylana na talerzyk wyraźnie zastyga/ może to trwać nawet 1,5 godz./
-Do gotowej ,ciepłej masy dodać masło, wymieszać