Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
Przygotowanie farszu:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodawać szpinak i podsmażać około 10 minut, lub nieco dłużej, na wolnym ogniu, bez przykrycia tak, aby odparowała woda. Wbić jaja, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę. Twaróg pokruszyć. Wszystko dodać do zimnego szpinaku.
Przygotowanie pierogów:
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.
Gotowanie pierogów:
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze i przekładać wiórkami masła. Smacznego!