Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia orkiszowa z rozmarynem
Dodać mąkę orkiszowa, sól i wyrobić ciasto. Pod koniec dodawać stopniowo olej /użyłam robota/.
Gładkie, wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski ,przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po upływie ok. godziny przełożyć ciasto na lekko omączony blat , delikatnie spłaszczyć i złożyć dwa razy.
Blaszkę /32-38/ wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto, przykryć i wstawić do wyłączonego piekarnika /włączone światełko/ na ok.1 godz.
Podrośnięte ciasto delikatnie palcami naciągnąć na całą wielkość foremki ,po czym opuszkami zrobić wgłębienia na całej powierzchni.
Wymieszać oliwę z wodą i posmarować powierzchnię ciasta.
Przygotowane w ten sposób ciasto powinno rosnąć jeszcze ok.30 min.
Posypać powierzchnię grubą solą, posypać listkami rozmarynu i wstawić do nagrzanego piekarnika/230 st.C/,
Piec ok, 15 min.