Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Makę posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować paluchy długości 10-15 cm i 2-3 cm grubości. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać gruboziarnistą solą i kminkiem lub czarnuszką. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Fajny pomysł na małą \"przegryzkę\". Dobrze zrozumiałam, że z drożdży nie robisz rozczynu?
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    super takie domowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Zgadza sie. Nie robie rozczynu tylko dodaje takie płynne do ciasta.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uwielbiam!!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !