Przepis i sposób przygotowania na: Całkiem inny makowiec :
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wymieszać masę makową z masłem i bakaliami .Wlać rozrobione w ½ szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas ok. 20 minut na małym gazie.
Zaparzyć wrzątkiem kawę. Dodać alkohol, miód .
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła i nasączyć połową kawy z alkoholem i miodem .Wyłożyć gorącą masę makową .Przykryć drugą połówką ciasta . Nasączyć ciasto drugą połową kawy z alkoholem i miodem .
Wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem ( 1 kostkę ) i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać .Polewę wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin