Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 1 kg zmielonej karkówki, szklanka opłukanej i odsączonej kaszy manny (kasza po wypłukaniu zmniejsza swoją objętość, więc tak naprawdę sypkiej wychodzi 1,5 szklanki), 1 - 2 pęczki natki pietruszki, 4 jajka całe, łyżka vegety, pieprz wg uznania, 3 - 4 ząbki czosnku.

SPOSÓB WYKONANIA: Zmielone mięso przyprawić vegetą i pieprzem, dodać wyciśnięty czosnek, wbić jajka, wsypać posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę i wyrobić ręką. Mięso podzielić na 2 (lub 3) części. Każdą włożyć do woreczka foliowego, mocno ubić i zawiązać bawełnianą nicią. Woreczki włożyć do dużego gara z wrzątkiem. Przykryć. Gotować godzinę. Wyjąć, włożyć do zlewu i obciążyć garem z wodą, w którym się gotowały. Poczekać, aż wystygną. Woreczki osuszyć i włożyć do lodówki, aby stężały. Najlepiej na noc.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    domowa mielonka? nie robiłam, ale bardzo mnie zachęcił Wasz przepis
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Mnie też się podoba ten przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    ciekawy, na pewno wypróbuje
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ciekawa wędlinka.
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    chyba bałabym się spróbować ale skosztowałabym z chęcią

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !