Przepis i sposób przygotowania na: TORT CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWY
Kroki postępowania
ciasto przyrządzamy w następujący sposób: Margarynę, szklankę cukru i kakao rozpuszczamy i łączymy na ogniu. Żółtka ucieramy z 3/4 szkl. cukru a następnie łączymy z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej płynnej masy dodajemy mąkę, proszek i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę, którą przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy, dodajemy orzechy i wlewamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną. Wkladamy do nagrzanego piekarnika do 130 stopni C a kiedy urośnie zwiększamy temp. do 180 stopni C i pieczemy 30 min. Drugie ciasto robimy tak samo tylko dodajemy skórkę pomarańczową.
SMACZNEGO!!!!!