Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowy z rumowo - rodzynkowym sosem
SPOSÓB WYKONANIA: Pokruszyć wafelki i wymieszać z białkiem. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć spód masą wafelkową. Piec przez 5 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zbrązowienia. Serki utrzeć na gładką masę. Dodać cukier, skrobię, wanilię i jajko. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 170 stopniach przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 20 minut. Chłodzić w lodówce minimum 8 godzin. Przygotować syrop. Wymieszać rum z rodzynkami. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Wyjąć przykryć i odstawić na 10 minut. Wymieszać cukier z jedną łyżką wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut albo do momentu aż cukier się zezłoci. Wymieszać łyżkę wody ze skrobią. Dodać do cukru wraz rumem. Gotować przez minutę. Wystudzić do temperatury pokojowej i podawać z sernikiem.