Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne ciasto z jabłkami
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka mąki
Ciasto :
odrobina niebieskiego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
4 jajka
250 g margaryny
3/4 szk cukru
1 duży cukier waniliowy ( 16 g )
1 szk mąki tortowej
1 szk maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka :
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki tortowej
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski, w której będzie ucierane ciasto wsypać cukier i dodać miękką margarynę oraz barwnik. Utrzeć te składniki na puszystą masę. Wbić jajka i na małych obrotach chwilę łączyć a potem zwiększyć obroty i ucierać. Gdy jajka połączą się z margaryną wsypać mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito. Wymieszać na gładkie ciasto. Masę przełożyć na blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Oprószyć mąką i brązowym cukrem, wymieszać i ułożyć je na cieście. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i masło i połączyć palcami robiąc kruszonkę, po czym rozłożyć ją na jabłkach. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki.