Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 1 łyżka masła, 25 dag gotowanej szynki pokrojonej w kosteczkę, 1,5 kg kurczaka pokrojonego na 4 porcje, sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczki mielonego kuminu, 1 łyżeczki mielonej kolendry, 1 szklanki białego octu winnego, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 1 szklanka bulionu z kurczaka. 3 roztarte ząbki czosnku, 12 oliwek nadziewanych papryczkami pimiento, 3 łyżki kaparów.

SPOSÓB WYKONANIA: W brytfannie rozpuścić masło. Wyłożyć 1/3 szynki. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, kuminem oraz kolendrą. Do naczynia włożyć udka z kurczaka i posypać je 1/3 szynki, a na niej wyłożyć piersi kurczaka, które posypać pozostała szynką. Zalać octem wymieszanym z winem i bulionem. Kurczak powinien być przykryty. Dodać czosnek, przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut. Osączyć oliwki i kapary. Ugotowanego kurczaka wyłożyć na półmisek i trzymać w cieple. Płyn w brytfannie gotować do zredukowania do ilości 2 szklanek. Kurczaka polać odrobiną sosu, a resztę przelać do sosjerki. Danie podawać z ziemniakami i surówką z zielonej sałaty.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam dania z kurczakiem
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajna nazwa
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    mniam mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pięknie wygląda
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    świetny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !