Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczona Karkówka

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek
2 główki
ziele angielskie
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
do smaku
karkówka
2 bez kości
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona Karkówka

Do naczynia wlewamy 2 litry wody, wsypujemy 2 łyżki soli, dodajemy 1 główkę czosnku- obranego i przepuszczonego przez praskę, kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych, po łyżce pieprzu czarnego,majeranku i ziół prowansalskich. Dokładnie mieszamy. Opłukane mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą dobę w chłodne miejsce.
Na drugi dzień gotujemy mięso przez 45 minut. Następnie nacinamy mięso i w otworki nadziewamy obrane ząbki czosnku. Mięsko wykładamy na lekko posmarowanej tłuszczem blasze posypujemy przyprawą do drobiu po myśliwsku i papryką ostrą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 45 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 23.11.2012 19:59
wyśmienita karkóweczka!
Magula 22.11.2012 08:14
tyle przypraw, musi pachnieć w całym domu podczas robienia
caffee_tea 21.11.2012 22:56
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak