Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kakaowo marchwiowe z warstwą serową
Kroki postępowania
Proporcje na małą formę 16 cm średnicy. Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodałam szklankę startej marchwi na grubych oczkach, cukier, żółtko i miękkie masło. Zagniotłam miękkie ciasto za pomocą malaksera.
Ciastem wyłożyłam dno formy wysmarowanej masłem. Na ciasto wysypałam marchewkę startą i posypałam łyżką cukru. Stanowi to fajny, pomarańczowy element dekoracyjny :)
Do malaksera wrzuciłam opakowanie sera twarogowego cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i białko. Zmiksowałam na masę.
Masą serową wyłożyłam wierzch ciasta. Piekłam w sumie 1 godzinę, 30 minut w 180 stopniach, 20 minut w 150 i 10 minut w 100 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika na jeszcze ciepłe casto posypałam startą gorzką czekoladą. Białą czekoladę rozpuściłam ze śmietanką w kąpieli wodnej i polałam na wierzch. Smacznego.