Przepis i sposób przygotowania na: nadziewane chrupiące Kanie w panierce
Kroki postępowania
Najlepsze do nadziania są Kanie nieduże, zaczynające się otwierać. Można użyć nieotwarte i zrobić panierowane bez nadzienia (tak jak pieczarki). Większe kapelusze mogą puścić za dużo soku podczas smażenia i nie utrzymują jędrnego kształtu. Kanie należy dokładnie oczyścić papierowym ręcznikiem lub nożem (nie płukać).
Nadzienie: suszone pomidory, paprykę i cebulę pokroić drobno w kostkę i zmieszać z serkiem mascarpone. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać świeżych ziół no majeranek, tymianek czy rozmaryn. Tak przygotowanym farszem nadziać Kanie.
Jajko zmiksować/rozbełtać z mlekiem, posolić i popieprzyć, rozlać na talerzu. Bułkę tartą zmieszać z otrębami, posolić i wysypać na talerz. Nadziane Kanie namoczyć w jajku następnie w panierce, potem drugi raz w jajku i znowu w panierce.
W wysokim garnuszku rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim grzyby po jednej lub dwie sztuki na brązowy/złoty kolor (około 3 minuty). Po wyjęciu odsączyć na papierom ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, smacznego :)