Przepis i sposób przygotowania na: Tort z czekoladą
Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, natomiast dodajemy 3 łyżki kakao a odejmujemy tyle samo mąki.
600 ml śmietany ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i fixem. 1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy, i dodajemy do połowy ubitej śmietany, całość dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki aby stężało.Następnie kolejną dobrze schłodzoną tabliczkę czekolady ścieramy na tarce na drobne wiórki, Do drugiej części śmietany dodajemy mascarpone oraz wiórki czekoladowe, dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki.
Każdy z biszkoptów przekrawamy na 2 blaty i układamy jeden na drugi. Przy pomocy talerzyków lub salaterek staramy się stworzyć 3 rodzaje obręczy wycinając z góry poprzez wszystkie powstałem blaty biszkoptów.
Z tak przygotowanych obręczy biszkoptów układamy 1 warstwe naszego tortu, na talerzu układamy obręcze zaczynając od dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego. Następnie tak przygotowany 2 kolorowy płat tortu nasączamy naszym ponczem i smarujemy dżemem. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu składającego się z obręczy ułożonych w odwrotnej kolejności. Kolejną warstwę, nasączamy, wykładamy masę czekoladową, przykrywamy warstwą biszkoptu, nasączamy i wykładamy ostatnią warstwę naszej masy z mascarpone i wiórkami czekoladowymi. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy śmietanę do wysmarowania boków tortu. Ubijamy 350ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru i fixem. Wyciągamy schłodzony tort i smarujemy boki tortu naszą śmietaną i obsypujemy zmielonymi orzechami ziemnymi.
Na sam koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy ostatnią tabliczkę czekolady z pozostałą resztą naszej śmietany(50 ml). Jeszcze ciepłą rozporowadzamy na wierzchu naszego tortu. Chłodzimy. Tak przygotowany tort dekorujemy szprycą.