Do miski wsypujemy przesiana make. W szklance lekko podgrzanego, letniego mleka, rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski, odstawiamy na ok 15-20 minut w cieple miejsce, az drozdze zaczna pracowac. Do maki w misce, dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy reka ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy czysta sciereczka i pozostawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, wyjmujemy je i przez chwilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy je na duzy placek o grubosci ok 1 cm i drazymy krazki za pomoca szklanki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, bardzo duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy dokladnie na brzagach. Gdy woda w garnku sie zagotoje, ukladamy na gazie po kilka klusek i przykrywamy pokrywka. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek. Ostroznie wyciagamy gorace kluchy i kladziemy na talerzu.