Sposób przygotowania

Mąkę (3 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier (1 szklanka), cukier waniliowy i margarynę. Margarynę rozkruszyć z mąką. Dodać mielone migdały. Wbić jajko i dodać żółtka. Wlać łyżeczkę octu. Dodać dwie łyżki śmietany. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie - dodać więcej śmietany. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Rabarbar obrać i pokroić na 1-2cm kawałki. Przygotować kruszonkę: 1/3 kostki masła rozetrzeć z mąką (0,5 szklanki) i cukrem (0,5 szklanki), tak aby kruszonka była sypka z niedużymi grudkami. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Na to wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni, piec około 45min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    to mi przypomina smak z dzieciństwa
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    poczekam do lata na rabarbar i upiekę takie ciasto
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !