Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior kiszony klasycznie
W międzyczasie dokładnie umyć kalafiora, osączyć i podzielić na niewielkie różyczki.
Słoiki dokładnie wyparzyć lub nawet wyprażyć w piekarniku - pokrywki wygotować.
Koper umyć i osączyć.
Czosnek obrać i każdy ząbek naciąć na krzyż, nie rozcinając do końca.
Do słoika włożyć warstwę kalafiora, na niej zielony koperek, przełożyć kilkoma ząbkami czosnku i ponownie nakryć kalafiorem.
Na wierzchu ułożyć baldach kopru i całość zalać solanką.
Zakręcić słoiki i wstawić do większego naczynia, na wypadek, jakby solanka w czasie kiśnięcia zaczęła się pienić i wypływała ze słoików.
Całość odstawić w chłodniejsze i nienasłonecznione miejsce (ja wstawiam pod kuchenny stół) i pozostawić na kilka dni.