Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa panna cotta z sosem czekoladowym
1. Foremki (np kokilki) lekko wysmarować olejem.
Śmietanę przelać do rondla. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka i wrzucić wszystko do śmietany. Dodać cukier i podgrzewać, doprowadzając niemal do wrzenia. Przecedzić do żaroodpornej miski i odstawić. Do innej miski wlać kawę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody, a następnie wsypać żelatynę i odstawić na 5 minut, aż stanie się gąbczasta. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.
2. Do kawy z żelatyną dodać odrobinę śmietany, wymieszać, po czym wlać całość do rondla ze śmietaną i dokładnie połączyć. Mieszankę rozlać do natłuszczonych foremek, ostudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
3. Przygotować sos. Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę (można zostawić 1 łyżkę do dekoracji) i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja dodałam jeszcze małą łyżeczkę kakao by sos miał mocniejszy kolor.
Przed podaniem foremki zanurzyć na krótko w gorącej wodzie, po czym odwrócić do góry dnem i wyłożyć desery na talerze.
Polać sosem czekoladowym, udekorować kleksami śmietanki i ozdobić orzechami laskowymi w czekoladzie, oprószyć kakao.
Smacznego :)