Przepis i sposób przygotowania na: Crema Catalana, czyli krem kataloński
300 ml mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier z cynamonem i wlewamy sok z cytryny. Zagotowujemy.
W miseczce dokładnie mieszamy mąkę z zimnym mlekiem ( 100 ml), dodajemy żółtka i wszystko miksujemy na gładką masę. Małym strumieniem wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszając, podgrzewamy aż nasz krem odrobinę zgęstnieje.
Rozkładamy go do 4 kokilek lub innych foremek i zostawiamy by ostygł. Gdy będzie już temperatury pokojowej możemy włożyć go na godzinkę lub dwie do lodówki.
Przed podaniem krem w kokilkach posypujemy cukrem, który wcześniej odłożyliśmy i za pomocą kuchennego palnika karmelizujemy go.
Utworzy się taka chrupiąca cukrowa skorupka :)
Od razu podajemy.
Smacznego :)