Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drobno pokrojone, zimne masło i miksujemy. Dodajemy sól i jajko. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.


Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy trochę fasoli lub ryżu (ma zapobiec urośnięciu ciasta).

Wkładamy na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.


Rozmrożone warzywa mieszamy z ziołami prowansalskimi, dodajemy sól i pieprz (w moich warzywach była torebeczka z przyprawami, wymieszałam je z nimi).

Na cieście rozkładamy je wymieszane z 3/4 sera startego na tarce z grubymi oczkami. Resztę posypujemy na górę.

Możemy także stworzyć dekorację z pasków ciasta, które nam zostały.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaeM

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    eewelina

    z przyjemnością wykorzystam taki przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Tarta wygląda bardzo smakowicie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !