Sposób przygotowania

W wodzie mieszamy drożdże z cukrem, aż do ich całkowitego rozpuszczenia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wodę z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, lekko ją spłaszczamy i ostrym nożem nacinamy, robiąc krzyżyk. Tak przygotowane bułki przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 45 minut.

Pieczemy około 20- 25 minut w temp. 180o

Po wyjęciu z piekarnika, przenosimy na kratkę.

Smacznego :)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie ma to jak świeże, domowe bułeczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !