Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy margarynę i gotujemy.

Do gotującej się masy dodajemy mąkę i energicznie mieszamy; chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do zimnej masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia, ucieramy dokładnie mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( papier warto posmarować masłem i podsypać mąką, wtedy ciasto łatwiej odejdzie). Piekarnik rozgrzewamy do 270o, wstawiamy placek. Po 10 minutach uchylamy drzwiczki ( żeby uwolnić "ducha gór" ;) ) i obniżamy temperaturę do 200o. Po 3 minutach zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze ok. 12 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, chwilę studzimy, przewracamy na drugą stronę i delikatnie zdejmujemy papier.


Krem: (wychodzi go bardzo dużo,

więc spokojnie można zmiejszyć proporcje)

1 litr mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 kostki margaryny


W 1 szklance mleka rozpuszczamy cukier, miksujemy z mąkami.

Resztę mleka wlewamy do dosyć dużego garnka i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z cukrem i mąką i gotujemy budyń ( energicznie mieszając). Studzimy.

Margaryny ucieramy i po łyżce dodajemy wystudzony budyń.

Krem nakładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugiem. Górny blat posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewka1978

    ale smacznie wygląda
  • 0
    img_0407
    Opublikowano

    Katarzyna87

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    okazała
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    wczoraj zrobiłam:) idealny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Danka

    pyszności do kawy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !