Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka doskonała
Do gotującej się masy dodajemy mąkę i energicznie mieszamy; chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do zimnej masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia, ucieramy dokładnie mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( papier warto posmarować masłem i podsypać mąką, wtedy ciasto łatwiej odejdzie). Piekarnik rozgrzewamy do 270o, wstawiamy placek. Po 10 minutach uchylamy drzwiczki ( żeby uwolnić "ducha gór" ;) ) i obniżamy temperaturę do 200o. Po 3 minutach zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze ok. 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, chwilę studzimy, przewracamy na drugą stronę i delikatnie zdejmujemy papier.
Krem: (wychodzi go bardzo dużo,
więc spokojnie można zmiejszyć proporcje)
1 litr mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 kostki margaryny
W 1 szklance mleka rozpuszczamy cukier, miksujemy z mąkami.
Resztę mleka wlewamy do dosyć dużego garnka i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z cukrem i mąką i gotujemy budyń ( energicznie mieszając). Studzimy.
Margaryny ucieramy i po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
Krem nakładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugiem. Górny blat posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)