Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn; dokładnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby można podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W tym czasie jak nasze ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie.

Pieczarki czyścimy i szatkujemy drobno; podsmażamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku.

Rybę przyprawiamy z obu stron.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.

Z pierwszej wałkujemy placek i wycinamy nożem kształt ryby. Delikatnie przenosimy na blachę(wcześniej trzeba ją posmarować masłem i podsypać mąką). Brzegi rybki smarujemy białkiem i z pozostałego po wycięciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadł.

Na wycięty tułów ryby kładziemy filety rybne, nakładamy pieczarki i wyrównujemy.

Wałkujemy drugą część ciasta i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy krążki (to będzie łuska i oko). Nożem wycinamy także ogon i głowę.

Gotową rybę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na około 40 minut(ja piekłam troszkę dłużej), pilnując by się nie przypiekła za bardzo ( pod koniec można przykryć wierzch folią aluminiową).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Śliczna, aż szkoda ją zjeść.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !