Sposób przygotowania

Przesiać mąkę do miski i wymieszać z łyżeczką soli, zrobić wgłębienie i wsypać droźdże. Dolać szklankę ciepłej wody i zacząć delikatnie mieszać. Dodać oliwę, wymieszać, wyciągnąć ciasto na blat i wyrabiać ok. 8 min , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

Przygotowanie farszu: w blenderze rozdrobnić mięso, czosnek i natkę, wyłożyć do naczynia. Następnie rozdrobinić paprykę, cebulę i cukinię. Warzywa wycisnąć i połaczyć z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną chili (można pominąć).

Przygotowane ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek i ułożyć na nim farsz.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200C ok. 8 min.

Lahmacun najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Smacznego.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ale cudo! :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    ale ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !