Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą. W garnku średniej wielkości rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się delikatnie zrumieni, wrzucamy ziemniaki. Po chwili dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i selera (można dodać jeszcze trochę posiekanego kopru). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez ok. 5 minut pod przykryciem, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie miksujemy całość blenderem na gładką masę. Można dodać więcej wody, ale niezbyt dużo, by zupa nie była zbyt rzadka. Dodajemy umyty i posiekany koperek oraz łyżkę serka topionego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietaną. Smacznego!!!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !