Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Babka z rodzynkami

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtka jaj
2 szt
cukier
10 dkg
mąka
25 dkg
rodzynki
8 dkg
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
margaryna
8 dkg
lukier
sok z cytryny
1 łyżka
cukier puder
12 dkg
woda
1 łyżka
herbata
1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć margarynę, dodać cukier,utrzeć do białości. Następnie dodawać żółtka jaj. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać mąkę do utartej margaryny. Rodzynki umyć, włożyć do garnka z herbatą, gotować 5 minut. Do masy stopniowo wlewać zimną herbatę,nadal ucierać.
Krok 1 - Babka z rodzynkami foto
2
Pod koniec ucierania włożyć rodzynki,wymieszać.
Krok 2 - Babka z rodzynkami foto
3
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej. Włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika,piec ok.50 minut w 170 stop.
Krok 3 - Babka z rodzynkami foto
4
LUKIER
Do garnuszka wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny,łyżkę gorącej wody. Zmiksować mikserem. Ostudzoną babkę polać lukrem.
Krok 4 - Babka z rodzynkami foto
5
Ostudzoną babkę pokroić,ułożyć na talerzu
Krok 5 - Babka z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak