Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z owocami
Z brzoskwiniami:
Ciasto kroimy na 9 prostokątów. Na połowie każdego prostokąta kładziemy cząstkę brzoskwini i przykrywamy drugą połową. Lekko sklejamy boki razem. Nacinamy u góry w poprzek (3-4 nacięcia). Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
Z truskawkami:
Arkusz kroimy na kwadraty o wymiarach ok 5x5 cm. Truskawki przekrawamy na połówki wzdłuż. Układamy po 2-3 połówki na każdym kwadracie ciasta. Posypujemy truskawki cukrem (ok pół łyżeczki na ciastko), a ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Z wiśniami:
Ciasto, jak w przypadku ciastek z truskawkami, kroimy w kwadraty ok 5x5cm. Kwadraty wkładamy do blachy do muffinek spód każdej nakłuwając widelcem (gdyby w czasie pieczenia środek się podnosił trzeba go przekłuć). Pieczemy.
Do powstałych w ten sposób "koszyczków" nakładamy łyżkę konfitury i ozdabiamy bitą śmietaną.