Sposób przygotowania

Ciasta po przygotowaniu pieczemy ok 15 min (do zrumienienia) w temp 180st.

Z brzoskwiniami:

Ciasto kroimy na 9 prostokątów. Na połowie każdego prostokąta kładziemy cząstkę brzoskwini i przykrywamy drugą połową. Lekko sklejamy boki razem. Nacinamy u góry w poprzek (3-4 nacięcia). Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

Z truskawkami:

Arkusz kroimy na kwadraty o wymiarach ok 5x5 cm. Truskawki przekrawamy na połówki wzdłuż. Układamy po 2-3 połówki na każdym kwadracie ciasta. Posypujemy truskawki cukrem (ok pół łyżeczki na ciastko), a ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Z wiśniami:

Ciasto, jak w przypadku ciastek z truskawkami, kroimy w kwadraty ok 5x5cm. Kwadraty wkładamy do blachy do muffinek spód każdej nakłuwając widelcem (gdyby w czasie pieczenia środek się podnosił trzeba go przekłuć). Pieczemy.
Do powstałych w ten sposób "koszyczków" nakładamy łyżkę konfitury i ozdabiamy bitą śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !