Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bułeczki
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą i cukrem, dodać olej, jajka oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozciągnąć je na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem wyciąć krążki ciasta.
Porcję ciasta posmarować keczupem, ułożyć na nim plasterek sera, kawałek parówki, kilka piórek surowej cebuli i pieczarki, wcześniej podsmażone na maśle i doprawione solą i pieprzem po wierzchu posypać przyprawą do zapiekanek, zlepić bułki.
Gotowe bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować jajkiem i posypać delikatnie pieprzem ziołowym, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Piec w temp. 190st około 20-25 min, wszystko zależy od wielkości bułek.