Sposób przygotowania

Do sałatki będą nam potrzebne jedynie różyczki brokułu, ale można dodać także nóżki (które są bardzo zdrowe) po uprzednim obraniu. Brokuł możemy ugotować w całości, bądź już pokrojony - odcinając różyczki od nóżek, a następnie obierając nóżki i krojąc na kawałki. Najpierw dokładnie myjemy warzywo, a następnie wrzucamy do osolonego wrzątku. Czekamy do ponownego zagotowania. W zasadzie brokuł jest gotowy do spożycia (jesli wolicie bardziej miękki, można poczekać jeszcze 2-3 minuty, oby tylko się nie rozpadał). Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na talerz i czekamy do całkowitego ostudzenia. Większe różyczki kroimy na nieco mniejsze. Pomidory obieramy (sparzamy) ze skórki, kroimy w kostkę (o boku ok. 1 cm na 1 cm). Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w większą kostkę (podobnie jak pomidory). Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Bardzo ważne jest delikatne mieszanie, dzięki czemu unikniemy powstania "papki". Smacznego!!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    super
  • 0
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    świetna sałatka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    smaczna , polecam zamiast majonezu jogurt grecki, ale super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !