Sposób przygotowania

Z mąki, wody, oliwy, soli, cukru, bazylii i drożdży wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Smażymy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Doprawiamy.
Z przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy, soli i pieprzu robimy sos (w razie potrzeby rozrzedzamy ciepłą wodą.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 5mm(można podsypać mąką). Tniemy na kwadraty ok. 15x15cm.
Każdy kwadrat smarujemy sosem (omijając brzegi), układamy salami, pieczarki i kawałki mozarelli. Składamy na pół po przekątnej.Zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy oliwą.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !