Przepis i sposób przygotowania na: Ulubiona frittata vesenki
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie przez 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem.
Pomidory myjemy i jeśli są małe to zostawiamy w całości, jeśli troszkę większe, to przekrawamy na pół.
Jajka myjemy, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Wrzucamy posiekaną bazylię. Mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (jeśli mamy taką opcję, to najlepiej ustawić piekarnik na grillowanie).
W tym czasie na patelni (takiej, którą można używać w piekarniku) rozgrzewamy łyżkę oliwy. wlewamy masę jajeczno bazyliową, na wierzchu układamy szparagi, pomidorki i bekon. Smażymy na niewielkim ogniu, aż dół ładnie się zetnie. Przekładamy do piekarnika i dopiekamy aż zetnie się góra. Chwilkę przed wyjęciem z piekarnika posypujemy wierzch startym parmezanem.