Przepis i sposób przygotowania na: Deser tropikalny z rumem
Rodzynki zalać wrzątkiem, nakryć i odstawić do ostygnięcia - odcedzić dokładnie.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami chłodnego mleka, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Budyń bananowy rozpuścić w kilku łyżkach mleka.
Mleko kokosowe wlać do garnka, wsypać cukier waniliowy i trzcinowy i gotować, aż powstanie jednolity płyn i cały cukier się rozpuści.
W gorącym mleku rozprowadzić budyń i mieszać, aż zgęstnieje.
Żelatynę dodać do budyniu i dalej mieszać, najlepiej mikserem, aż się rozpuści.
Do blendera z dużym (najlepiej szklanym) dzbankiem wsypać rozdrobnione wiórki oraz namoczone rodzynki i rum - zmiksować.
Dolać masę budyniowo-kokosową z żelatyną i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przelać porcje do pucharków lub salaterek i odstawić do zupełnego ostygnięcia - schłodzić przed podaniem.
Podawać z bitą śmietaną.