Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Torcik figowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopty podłużne
200 g
żółtko jajek
4 szt
cukier
3/4 szkl
wino musujące
1,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat
1,5 łyżki
Sklep Prymat
mleko
3-4 łyżki
bita śmietana
1 szkl
figi suszone
200 g
osłodzony napar herbaty
1/2 szkl
rum
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik figowy

Żółtka ubić z cukrem na parze. Nie przerywając ubijania, powoli wlewać szklankę wina. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Ostudzić, ciągle ubijając i wymieszać z bitą śmietaną. Wstawić do lodówki. Figi opłukać i moczyć 15 minut w reszcie wina. Potem podgrzewać tak długo aż owoce zaczną się rozpadać. Dno i boki tortownicy wyłożyć 2/3 biszkoptów. Skropić częścią ponczu. Wyłożyć połowę masy. Na niej ułożyć resztę biszkoptów (skropić je ponczem) i przykryć resztą masy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 28.06.2012 21:40
PYSZNOŚCI PALCE LIZAĆ :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak