Przepis i sposób przygotowania na: Powidełka z suszonych owoców
Dosypać żurawinę, rodzynki i cukier trzcinowy.
Dusić pod przykryciem 30-45 minut aż owoce zmiękną.
Odkryć garnek, dodać sok z cytryny i limonki i dusić, aż owoce odparują i masa zgęstnieje.
Można częściowo zmiksować.
Masę ostudzić do temperatury ok. 50 stopni C i wlać miód - mieszać, aż całość się połączy i utworzy jednolitą masę.
Powidełkami napełnić wyparzone małe słoiczki aż po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pozostawić do ostygnięcia nakrywając kocem lub grubym ręcznikiem.
Kiedy słoiczki zupełnie ostygną wstawić je do lodówki.
Każdą porcję wybierać czystą i suchą łyżeczką, inaczej może nam spleśnieć pozostała zawartość słoiczka!