Sposób przygotowania

Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, po czym zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Żółtka i jajko rozetrzeć na puszystą masę z esencją waniliową. Do utartych jajek dodać wyrośnięty zaczyn, mąkę, pozostałe mleko, sól i zamieszać. Do ciasto stopniowo wlewać ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto odłożyć na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać jagody z cukrem i bułką tartą. Z wyrośniętego ciasto uformować wałek, podzielić go na 15 części. Poszczególne części delikatnie rozwałkować, w środek nakładać nadzienie, zaklejać i formować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rzędy 3 x 5 bułek). Odstawić do wyrośnięcia na kwadrans, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Piec ok. 45 minut. Przygotować lukier: w miseczce wymieszać wodę, sok z cytryny, cukier puder i mieszać do czasu, aż nie będzie grudek. Ostudzone bułeczki polać lukrem i odstawić do zastygnięcia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    mmm, aż się rozmarzyłam:) Pyszne!
  • 2
    original
    Opublikowano

    paula99926

    właśnie się piecze :)
  • 1
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    uwielbiam takie bułeczki
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ale apetyczne! :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    wyśmienite;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    przepyszne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena/Madija

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasiek

    jejku jak one smacznie wyglądają, super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    wiesz co smaczne...
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    są apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !